sreda, 10. oktober 2012

Mops






Zgodovina

Mops je le pomanjšan mastif z daljnega vzhoda, kjer so njegovi predniki že pred najmanj 2400 leti spremljali budistične svetnike. V 16. stoletju je z nizozemsko vzhodno indijsko družbo pripotoval na Nizozemsko in postal družabnik plemstva kraljev.


Videz

Je postaven, pritlikav, razmeroma krepak pes s čokatim, kvadratastim telesom, ki ga pokriva kratka, mehka in sijoča dlaka. Na veliki okrogli glavi, s kratkim, štirioglatim, potlačenim in nagubanim gobcem s črnim smrčkom, ima zelo velike bolščeče oči, ki so temne. Majhni in na otip žametasti uhlji, so črni. Visoko nasajen rep je lahko tudi dvakrat zavit in ga mops nosi čez hrbet.


Značaj

So psi, ki so v hiši mirni, so družabni in občutljivi, nekomplicirani, igrivi, ubogljivi, imajo dobro razvit smisel za humor, so zelo vdani in inteligentni, zelo hitro se učijo. Mopsi se z drugimi psi in domačimi živalmi dobro razumejo, tudi v prisotnosti otrok ali obiskovalcev se zgledno obnašajo. Zase zahtevajo veliko pozornosti in so lahko neprijetni, ko pozornost njihovega gospodarja velja komu drugemu in ne njim.


Nega

Mopsi ne potrebujejo veliko gibanja, pa tudi dlaka je razmeroma nazahtevna. Paziti moramo na hrano, da se ne zredi. Posebno nego potrebujejo gube na obrazu, med katerimi se rado pojavi vnetje. Včasih ima težave z dihanjem in med spanjem pogosto smrči. Pri nižjih temperaturah mopsi uživajo v preganjanju in igranju na prostem, v vročem vremenu, pa psa ni priporočljivo predolgo pustiti na prostem. Zato mu priskrbimo hladen in senčen prostor, kamor se lahko umakne.





Ni komentarjev:

Objavite komentar